БЛОГ

Защо е важно да мерим кръвното налягане редовно

Едно от най-често срещаните състояния, които могат да причинят сериозни сърдечни проблеми е хипертонията. Високото кръвно налягане засяга огромен брой хора в България и по света, като тенденцията е все повече млади хора да се сблъскват с хипертонията. Това се дължи на високите нива на стрес в работата и ежедневието, нездравословното хранене, заседналият начин на живот, липсата на достатъчно физическа активност и още много други различни фактори.

Независимо дали страдате от високо кръвно налягане е важно да следите стойностите на артериалното налягане, за да се предпазите от хронични заболявания, сериозни усложнения, както и да намалите риска от инфаркт и инсулт.

Един от най-достъпните и лесни начини да следите кръвното си налягане е с апарат за кръвно и в домашни условия. Благодарение на него можете да следите стойностите на кръвното налягане във всеки един момент и на всяко едно място. Можете да носите апарата в чантата си и да го използвате на работното си място, ако имате притеснения за състоянието си. Страдащите от хипертония е силно препоръчително да мерят всеки ден артериалното налягане и да следват препоръките на лекуващия им лекар.

Ето няколко важни причини да измервате редовно кръвното налягане с подходящ апарат:

  1. Помага да „уловите“ хипертонията. Ако само имате съмнения дали страдате от високо кръвно налягане, редовният мониторинг ще ви помогне да разберете какво е състоянието ви и да споделите информацията с наблюдаващия ви лекар.
  • Помага да идентифицирате дали не е мнима хипертония. На някои хора често им се случва да вдигнат кръвното налягане при медицински преглед, а причината да се крие в стреса, който изпитват в кабинета, в болницата, както и страха от самия преглед. Домашният мониторинг на кръвното налягане може да ви помогне да разберете дали тези високи стойности, които лекарят е измерил в кабинета, не са били просто временно състояние, вследствие на притеснението и под влияние на стреса. Благодарение на редовното измерване на кръвното налягане у дома може да проследите състоянието си, промените и да направите сравнение.
  • Помага да следите резултата от лечението. Ако сте хипертоник и наблюдаващият ви лекар е назначил определена схема на лечение, домашното измерване на кръвното налягане ще ви помогне да разберете ефикасни ли са медикаментите, как ви се отразяват и дали се подобрява състоянието ви.

Не всички хора изпитват едни и същи физически признаци на хипертонията, а не малка част от страдащите от високо кръвно споделят, че дори не чувстват симптоми в такъв момент. Понякога единственият начин да се засече високото кръвно е именно чрез апарата за измерване на налягането, който ще го направи бързо и ще имате възможност да реагирате за подобряване на състоянието си. Неслучайно наричат хипертонията „тихия убиец“ поради липсата на симптоми, които да насочат човек, че се намира в опасна и дори животозастрашаваща ситуация.

  • Помага да се засекат усложнения. Домашният мониторинг може да допринесе за улавяне на различни усложнения, появили се вследствие на високото кръвно налягане. В някои ситуации може да се наложи спешно лечение и именно чрез редовното измерване да се предотврати опасна ситуация, както и влошаване на сърдечното здраве.

Важни правила за коректно измерване на кръвното налягане в домашни условия:

  • Стойте неподвижно. Недейте да пушите, да пиете напитки, съдържащи кофеин или да спортувате 30 минути преди измерване на артериалното налягане, за да не ви подведат стойностите на апарата. Добре е да отидете до тоалетна и да изчакате поне 5 минути, преди да пристъпите към измерването.
  • Седнете правилно. Стойката има важно значение за правилното измерване на налягането – седнете с изправен гръб (освен ако не е възможно), краката да са плътно опрени в пода, без да кръстосвате краката.
  • Правете измерванията по едно и също време всеки ден. Препоръчително е да го правите по едно и също време, сутрин и вечер.
  • Не правете измерването върху дрехи.
26.06.2019 Постове
За admin-onelife

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • 1 × three =