БЛОГ

Най-често срещаните сърдечни проблеми

Сърцето е един от най-важните органи в нашето тяло и от неговото здраве зависят редица процеси, които протичат в организма ни. Съществуват множество състояния и проблеми, които могат да засегнат здравето на сърцето и да причинят сериозни усложнения. Ако имате някакви оплаквания и съмнения, винаги се консултирайте с лекар, който ще ви прегледа обстойно и ще прецени състоянието ви.

Ето някои от най-често срещаните сърдечни проблеми:

Коронарна артериална болест на сърцето

Едно много често срещано състояние, което може да причини силен дискомфорт е коронарната болест. Тя се появява вследствие на стеснени или запушени коронарни артерии, като по този начин кръвта достига по-трудно до сърцето. Това състояние, ако не се третира своевременно, може да доведе до сърдечен удар.

Един от признаците на коронарната болест е ангина пекторис, която причинява болка в централната част на гръдния кош, която продължава към врата, челюстта, ръката и китката. Най-често тази болка се проявява в лявата страна на тялото.

Сърдечен удар (инфаркт)

Сърдечният удар, известен и като инфаркт на миокарда, се случва, когато се блокира пътят на кръвта до сърдечния мускул и части от него биват сериозно увредени или загиват, лишени от необходимото количество кръв. Най-честите симптоми на сърдечния удар са напрежение, болка или усещане за притискане в областта на гърдите, раменете и дори към врата, челюстта, гърба, позиви за повръщане, стомашно разстройство, киселини, болка в корема, задух, студена пот, умора, внезапно замайване.

Един от начините да се предпазите от проблеми със сърцето и най-вече от инфаркт е да следите редовно стойностите на кръвното налягане. Ако сте с хипертония, рискът от сърдечен удар, както и от други сърдечни проблеми, се повишава в сравнение с хората с нормално кръвно налягане.

Сърдечна недостатъчност

Когато функцията на сърцето да изпомпва кръв не работи ефективно и адекватно, сърдечният мускул не успява да задоволи нуждата на организма от кръв и кислород, поради което тялото започва да развива различни симптоми като умора, трудност да се диша нормално. Това състояние се нарича сърдечна недостатъчност поради невъзможността на сърцето да работи и да функционира ефективно.

Аритмия (Анормални сърдечни ритми)

Сърдечният мускул разполага със своя собствена „електрическа“ система, която помага да се стимулира сърдечния пулс. Когато тези електрически сигнали на сърцето са прекъснати или нарушени, сърцето започва да бие по-бързо (това състояние се нарича тахикардия), по-бавно (брадикардия) и/или в непостоянен ритъм – това състояние се нарича аритмия.

Проблем със сърдечните клапи

Клапите се отварят и затварят, регулирайки потока от кръв, който минава през сърцето. Проблемите със сърдечните клапи не са за подценяване, тъй като те могат да увеличат значително натоварването на сърцето и да изтънят сърдечния мускул, което да доведе до симптоми като затруднено дишане, подути глезени, умора, болка в гърдите, замаяност.

Високо кръвно налягане

Другото най-често срещано състояние, което може да увреди сърдечносъдовата система е хипертонията. Макар да не се определя като болест, високото кръвно налягане може да доведе до висок риск от развитие на сериозни сърдечни проблеми и усложнения като коронарна болест, сърдечен удар.

Симптоми, които не бива да подценявате:

Дискомфорт в областта на гърдите. Това е сред най-честите признаци, че има риск от проблем със сърцето. Именно болката в областта на гърдите може да подскаже за запушена артерия или сърдечна атака. Не подценявайте подобни неприятни усещания и винаги се консултирайте с лекар специалист.

Стомашно разстройство, киселини, болка в корема. Много хора споделят, че именно подобни усещания са изпитали по време на сърдечна атака. Особено чест симптом е позивът за повръщане. Разбира се, тези признаци са много често срещани и могат да нямат нищо общо със сърцето, а да са провокирани от проблем със стомаха, но винаги имайте наум, че подобни симптоми отговарят и за сърдечен удар.

Изморявате се лесно. Ако внезапно се почувствате много изморени, след като сте свършили нещо, което никога преди не ви е изморявало, това може да е симптом за сърдечен проблем. Извънредната умора, както усещането за слабост и отпадналост без видима причина, алармира, че трябва да се консултирате с лекар.

Нередовен сърдечен ритъм. Нормално е сърцето да бие по-бързо понякога, вследствие на нервност или вълнение, превъзбуда. Но ако често ви се случва да усещате, че сърцето излиза от ритъм, задължително се консултирайте с вашия лекар.

18.02.2015 Постове
За admin-onelife

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • 4 × three =